Ervaringen van horecabedrijf RCE Group en ziekenhuis Spaarne Gasthuis
Het scheiden van afval is een laagdrempelige manier om je organisatie te verduurzamen. Horecabedrijf RCE Group en ziekenhuis Spaarne Gasthuis vertellen hoe zij kosteloos drankenkartons, plastic verpakkingen en glas inzamelen met de hulp van Verpact.
Namens de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen, is Verpact verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. Deze bedrijven financieren dit systeem gezamenlijk door een bijdrage per verpakking af te dragen.
Duurzaamheid staat bij veel directies hoog op de agenda, daarnaast krijgen steeds meer organisaties te maken met strengere milieuregels. Hoe kun je je ecologische voetafdruk verkleinen zonder operationele efficiëntie uit het oog te verliezen? Een slimme oplossing is het goed scheiden van drankenkartons, plastic verpakkingen en glas.
Hoe meer afval wordt gerecycled, des te meer grondstoffen kunnen worden hergebruikt. Zo levert de recycling van 1 ton plastic verpakkingen maar liefst 2,5 ton aan CO2-reductie op. Daarnaast is het goed scheiden financieel aantrekkelijk voor bedrijven. Doordat minder materiaal in de restafvalbak terecht komt, hoef je minder afvalverwerkingskosten te betalen.
Makkelijk en kosteloos
Verpact biedt bedrijven sinds 2023 een kosteloos inzamelsysteem om plastic verpakkingen, drankenkartons (PD) en glas te scheiden. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden via Afval Goed Geregeld. Verpact maakt de afspraken met afvalinzamelaars en verwerkers, daar hebben bedrijven dus geen omkijken meer naar. Dit levert een win-winsituatie op: minder restafval én meer besparingen.
Hester Klein Lankhorst, Voorzitter Raad van Bestuur Verpact, vertelt: ,,Elke dag maken we ongeveer zeven verpakkingen per persoon open. Verpact doet veel om die verpakkingen beter te recyclen of hergebruiken, Afval Goed Geregeld is daar een goed voorbeeld van. Door het kosteloos ophalen van verpakkingsafval bij bedrijven maken we het voor hen aantrekkelijker om afval te scheiden. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat weggegooide verpakkingen weer nieuwe verpakkingen worden.”
RCE Groep: stappen vooruit met afvalscheiding
Een voorbeeld van een onderneming die aan de slag is gegaan met Afval Goed Geregeld, is de RCE Groep (Restaurant Company Europe). RCE is de moederorganisatie van onder andere Loetje, Happy Italy en Beers & Barrels. De afgelopen tijd heeft het bedrijf grote stappen gezet in hun afvalscheiding van drankenkartons en plastic verpakkingen.
Sander Vos is als Manager ESG (Environmental, Social en Governance) verantwoordelijk voor duurzaamheid bij RCE. Hij legt uit: ,,We merkten dat plastic en organisch afval samen verantwoordelijk zijn voor zo’n 40 procent van ons restafval. Daarom hebben we vorig jaar een pilot gedaan op acht locaties om te kijken of het scheiden van plastic en organisch afval bij ons zou passen.” De resultaten waren positief. Inmiddels scheidt RCE op 24 van de 69 locaties afval via Afval Goed Geregeld.
Enthousiaste medewerkers en kostenbesparingen
Vos ziet dat veel medewerkers afvalscheiding makkelijker oppakken. Zij zien de noodzaak van verduurzaming en vinden het scheiden van afval heel logisch. ,,Op drukke dagen kan het nog wel eens misgaan, maar elke verbetering telt. Het doel is om zoveel mogelijk gescheiden afvalstromen te realiseren.”
Door afval zoals plastic apart te houden, verkleint RCE CO2-voetafdruk. Ook ziet de organisatie al financiële resultaten. ,,Er zijn al locaties waar we minder restafvalcontainers hoeven in te zetten, dat levert meteen kostenbesparingen op.”
Afval scheiden bij het Spaarne Gasthuis
Het Spaarne Gasthuis is een ziekenhuisorganisatie met verschillende vestigingen in Noord-Holland. Zij startten eind 2020 met de inzameling van plastic en drinkpakken (PD-afval). ,,We zijn toen begonnen met een pilot op de operatiekamers”, vertelt Alwin Wagenaar, adviseur milieu, procesoptimalisatie en regelgeving bij Spaarne Gasthuis.
,,In het begin kostte het scheiden van afval ons meer geld, maar we vonden het toch belangrijk om te werken aan verduurzaming.” Online vond Wagenaar toen het loket Afval Goed Geregeld. ,,Via deze weg is het mogelijk om dit afval kosteloos in te zamelen, dat scheelt veel geld!”
Inzameling door de hele organisatie
Inmiddels is het scheiden van afval ziekenhuisbreed uitgerold. Zo worden bijvoorbeeld verpakkingen van medische instrumenten ingezameld, maar ook verpakkingsmateriaal en drinkpakken uit de ziekenhuishoreca.
,,We hebben inmiddels extra afvalscheidingsstations geïnstalleerd, met duidelijke instructieborden en foto’s om te laten zien wat er in elke bak mag,” legt Wagenaar uit. ,,Medewerkers zijn erg blij met deze verandering en dragen graag een steentje bij.”
De Green Deal Duurzame Zorg 3.0
Wagenaar vertelt dat het ziekenhuis zich heeft gecommitteerd aan de Green Deal. Deze deal stelt ambitieuze doelen, zoals het reduceren van ongesorteerd restafval met 25 procent in 2026 ten opzichte van 2018, en het terugbrengen van restafval tot slechts 25 procent van het totale afvalvolume binnen zorginstellingen.
,,Duurzaamheid is zeer belangrijk voor ons”, legt hij uit. ,,Onze ambitie is om topzorg te leveren met de kleinste ecologische voetafdruk. Door afval apart in te zamelen, dragen we direct bij aan het behalen van onze duurzaamheidsdoelen.”
Kosteloze afvalscheiding: iets voor jou?
Door drankenkartons, plastic verpakkingen en glas gescheiden in te zamelen, kan elke organisatie bijdragen aan een circulaire economie zonder dat het extra geld kost. Je kunt je kosteloos aanmelden via www.afvalgoedgeregeld.nl.
Meld ook uw organisatie aan voor kosteloze inzameling van PD en glas
Direct aanmeldenAfval Goed Geregeld is een initiatief van
Verpact zorgt er in Nederland voor dat verpakkingen - na gebruik - op een slimme en efficiënte manier worden ingezameld en gerecycled, ook via het statiegeldsysteem. Ook helpen we producenten en consumenten om circulaire keuzes te maken en stimuleren we initiatieven voor hergebruik van verpakkingen. Hiermee geven wij uitvoering aan de wettelijk geregelde producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen.