Afval Goed Geregeld: de ervaring van Kindcentrum De Aventurijn

Kindcentrum De Aventurijn in Oss is één van de 25 scholen die onder het bestuur van SAAM vallen en met enthousiasme deelnemen aan het afvalscheidingsprogramma Afval Goed Geregeld. Dit landelijke initiatief biedt scholen en bedrijven in Nederland de mogelijkheid om kosteloos plastic verpakkingen, drankenkartons en glas gescheiden in te zamelen voor recycling. Leraarondersteuner Natascha Goelmohamed en Johan Kouwenberg, beleidsmedewerker huisvesting, inkoop en facilitair bij SAAM, delen hun ervaringen. Hoe pakt De Aventurijn afvalscheiding aan? Wat zijn de voordelen? En hoe zorgt het programma voor een bredere impact op de school en haar leerlingen?

“Een belangrijk voordeel van dit programma is dat het leidt tot minder restafval en meer recycling, wat bijdraagt aan een beter milieu. Doordat er minder restafval is, zijn er ook financiële voordelen: de kosten voor afvalverwerking dalen, en PD-afval (plastic en drankenkartons) wordt gratis opgehaald, wat de totale kosten verder verlaagt. Zo draag je tegelijkertijd bij aan een duurzamer milieu. Dit maakt het programma aantrekkelijk voor veel scholen”, legt Johan uit.

Duurzaamheid en bewustwording op school

“Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen De Aventurijn. We bevinden ons in een groene omgeving en profileren ons actief als een 'groene school’. Afval Goed Geregeld sluit perfect aan bij onze missie en visie”, vertelt Natascha. Een uniek aspect van de manier waarop De Aventurijn het programma heeft vormgegeven, is de betrokkenheid van de kinderraad. De leden van de raad spelen een cruciale rol in het bewust maken van hun medeleerlingen over afvalscheiding. Natascha: “De leden zijn naar het duurzaamheidsplein geweest om te zien wat er gebeurt met afval. Hier leerden ze over de verschillende soorten afval en hoe deze worden gescheiden in hun gemeente. Vervolgens deelden ze deze kennis met hun klasgenoten.”

Activiteiten van de kinderraad

de aventurijn kinderraad

Regelmatig organiseert de kinderraad activiteiten om het bewustzijn te vergroten. “In de bovenbouw maakten ze een quiz om hun medeleerlingen te testen op hun kennis van afvalscheiding, terwijl de kleuters werden geholpen door middel van een spel waarin ze afval in de juiste bak moesten gooien. Op vrijdag komt de kinderraad langs alle klassen om het plastic afval op te halen en te controleren of het goed wordt gescheiden,” vertelt Natascha trots. Dit heeft niet alleen geleid tot meer betrokkenheid van de kinderen, maar ook tot minder afval. “In het begin was de afvalzak elke dag vol, maar nu merken de kinderen dat de zak op vrijdag steeds minder vol is, omdat ze beter leren scheiden en vaker trommels of herbruikbare bekers van thuis meenemen in plaats van pakjes.”

Enthousiasme en impact op de leerlingen

De kinderen zijn enthousiast en begrijpen beter waarom het belangrijk is om afval te scheiden. “Een kind zei tegen een klasgenoot die een pakje drinken had: ‘Je kunt beter een beker meenemen, dat is veel duurzamer.’ Dit laat zien hoe serieus ze hiermee bezig zijn”, aldus Natascha. Afvalscheiding is bij De Aventurijn niet alleen een praktische bezigheid, maar wordt ook verweven in het onderwijs. De school koppelt het scheiden van afval aan lessen over milieu en duurzaamheid. “We werken thematisch en onderwerpen als afval en duurzaamheid komen regelmatig terug,” zegt Natascha.

Het belang van bestuurlijke ondersteuning

Johan is onder de indruk van de aanpak op de school: “Als kinderen elkaar bewust maken, heeft dat veel meer impact dan wanneer leerkrachten het doen. Het komt op deze manier beter binnen.” Ook benadrukt hij het belang van betrokkenheid op bestuursniveau. “Bij ons is het bovenschools gecoördineerd, waardoor alle 25 scholen van SAAM zijn ingeschreven voor dit programma. Dat raad ik ook andere scholenorganisaties aan. Het maakt het makkelijker om het breder uit te dragen.”

Een enorme impact

Dankzij de gezamenlijke inspanningen van De Aventurijn en de andere scholen binnen SAAM maakt het afvalscheidingsprogramma een groot verschil. “Elke school benadert het op haar eigen manier, maar de aanpak bij De Aventurijn, waarbij de kinderraad een centrale rol speelt, is een mooi voorbeeld. Als we deze methodiek op alle 25 scholen kunnen toepassen, creëren we samen een enorme impact,” sluit Johan vastberaden af.

Meld ook uw organisatie aan voor kosteloze inzameling van PD en glas

Direct aanmelden

Afval Goed Geregeld is een initiatief van

Verpact zorgt er in Nederland voor dat verpakkingen - na gebruik - op een slimme en efficiënte manier worden ingezameld en gerecycled, ook via het statiegeldsysteem. Ook helpen we producenten en consumenten om circulaire keuzes te maken en stimuleren we initiatieven voor hergebruik van verpakkingen. Hiermee geven wij uitvoering aan de wettelijk geregelde producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen.

Verpact